Svake godine sredinom mjeseca listopada obilježavamo Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Prilika je to da iskažemo zahvalu za svu hranu koju svakodnevno jedemo i  sve plodove koje nam daje jesen. Osim toga, želja nam je podići svijest o važnosti zdrave prehrane, ekološke proizvodnje i borbe protiv gladi. Na sam Svjetski dan hrane (16.10.) u OŠ Vladimir Nazor, Budinščina održan je prigodan program obilježavanja Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Mali Čuvari baštine obogatili su školski etno kutak jesenskim plodovima te žitaricama, sjemenkama, različitim vrstama brašna i kruhom. Kao posebna gošća, na programu je sudjelovala gospođa Vera Koledić, baka naše učenice Eme. Ona je učenicima pričala o starim, prošlim vremenima, o pripremi hrane nekad, a onda je pred učenicima zamijesila domaći kruh od četiri vrste brašna. Djeca su pozorno slušala bakine zanimljive priče, a posebno im se svidjela pjesma „Slatki kruh“ koju je baka Vera napisala i predstavila učenicima. Oni su veselo zapjevali pjesmu o mlinu i brojalicu o pekaru dok se tijesto za kruh dizalo za pečenje. Ravnateljica škole gospođa Renata Kreber Mikšaj pozdravila je učenike, učiteljice i posebnu gošću programa, gospođu Veru i zahvalila svima koji su pridonijeli da se ovako važan dan prigodno obilježi u našoj školi. Naglasila je važnost očuvanja tradicije i njegovanja običaja pripreme hrane od zdravih domaćih proizvoda. U drugom dijelu programa učenici su, poput pravih pekara, stavili pregače i kape i od različitih vrsta tijesta izrađivali peciva i kolače. Valjalo se tijesto, rezali su se kolači kalupima, savijale su se kiflice, lica i ruke su bile zaprašene od brašna, ali najviše od svega bilo je tu dječjeg smijeha i radosti. Za kraj svih aktivnosti isprobali smo kruh bake Vere i zaključili da nema finijeg i zdravijeg kruha od domaćeg. A kolače i peciva, koja je naša vrijedna kuharica Mateja ispekla, ponijet ćemo na Piknik na otvorenom koji Škola organizira. Hvala svima na sudjelovanju, a posebna zahvala našoj dragoj gošći Veri Koledić. Nadamo se i daljnjoj suradnji.

Učenici PŠ Hrašćina obilježili su Svjetski dan hrane i Dane zahvalnosti za plodove zemlje u holu škole prigodnom izložbom u Etno kutku na temu Od zrna do kruha. Obilježavanje je završilo degustacijom -Kaj su jeli bake i djedovi za “froštukelj”- kruh premazan s mašću i dodatkom crvene paprike. Zahvala OPG Rusek na suradnji.

 

Skip to content