preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimir Nazor Budinščina

Login
Tražilica
e-Twinning

Projekt "Baltazar 4"

E-dnevnik

Školska pravila

Školski kurikulum

Zalogajček 2

Školska shema voća i povrća i mlijeka i mliječnih proizvoda

Udžbenici

Školska lektira

Anketa
Smijem li na internetu davati podatke nepoznatim osobama?
Kalendar
« Svibanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
Pogledajmo ...

Ruđer Bošković

Dukat - krava Šara

Tajne dvoraca

Domovinski rat

Bogatstvo različitosti

Europa u školi

LIK

Lovrakovi dani

Zaštita i spašavanje

Zeleno srce kuca za nas

Tradicija i suvremenost

Hrašćinski kraljuš

Hrašćinski kraljuš DV

Sportom do zdravlja

Zlatar:Čovjek čovjeku

Povijest

Povijest pučkog (osnovnog) školstva  na području općine Budinščina

Budinščina je bila i jest općinsko središte još u 19. stoljeću. Općinsko područje pokrivaju mjesta: Budinščina, Gotalovec, Zajezda, Grtovec, Pece, Krapinica, Topličica, Marigutić, Pažurovec, Pomperovec, Prepuštovec, Sveti Križ.
Navedena mjesta tvore upisno područje OŠ „Vladimir Nazor“ Budinščina.
Prva škola na ovom području ustrojena je 1842. godine u Zajezdi uz župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije zahvaljujući župniku Josipu Eršegu koji je ustupio crkvenu komoricu u svrhu obučavanja. 1867. godine u Zajezdi je sagrađena školska zgrada koja još i danas stoji. Prvi učitelj je bio Franjo Nogj. Prva škola nije bila propisima uređena. 1894. godine postavljen je mjesni školski odbor koji je brinuo o materijalnom stanju škole te pazio da djeca marljivo polaze školu.
Zbog sve većeg interesa za školovanje i povećanja broja polaznika 1903. godine ustrojena je škola u Budinščini. Danas je u njoj smještena pošta.
50-tih godina 20. stoljeća sagrađena je još jedna školska zgrada u kojoj se u početku odvijala samo predmetna nastava (1956.). I dalje radi škola u Zajezdi, a 1952. godine otvorena je na ovom području još jedna osnovna škola – Škola Gotalovec.
I OŠ Zajezda i OŠ Gotalovec bile su Područne škole Osnovne škole „Ivica Mikulčić“ Budinščina.
1970. godine Osnovnoj školi  „Ivica Mikulčić“ Budinščina integrirana je OŠ „Braća Lončar“ Hrašćina s područnom školom Vrbovo otvorenom 1947./48. godine. Do integracije je došlo zbog smanjenja broja učenika u Hrašćini. 
Nakon integracije škola mijenja naziv i do danas je OŠ „Vladimir Nazor“ Budinščina i Područna osmorazredna škola Hrašćina.
Bivše područne škole Zajezda, Gotalovec i Vrbovo su se ugasile. Učenici iz tih mjesta danas se u školu prevoze organiziranim prijevozom.
Školska zgrada OŠ „Vladimir Nazor“ Budinščina danas se nalazi na 3. lokaciji. Naime 1976. godine počela je izgradnja sadašnje školske zgrade. Od 2. polugodišta 1976./77. godine nastava se izvodi u toj školskoj zgradi. U školskoj zgradi u Kraljevcu danas je tvornički pogon VIS-a iz Varaždina.
Školske godine 1976./77. nova školska zgrada vrvjela je od đaka. Svaki razred razredne nastave imao je po dva odjela, a predmetne nastave po tri odjela: ukupno 20 odjela. Tada su se iz Područne škole Zajezda u Budinščinu doselila dva razreda V. i VI.  Zajezda je do tada bila šestorazredna škola.
1982. godine pri OŠ „Vladimir Nazor“ Budinščina ustrojen je i dječji vrtić s jednom odgojnom skupinom. Za potrebe vrtića adaptirane su 2 učionice razredne nastave u prizemlju sa sanitarnim čvorom.

 
preskoči na navigaciju