2020-11-03 09:17:12

Hrašćinski meteorit na poštanskoj markici

Motiv hrašćinskog meteorita nalazi se na poštanskoj markici u seriji „Minerali i stijene“ u prigodnom poštanskom bloku s motivom litotamnijskog vapnenca, dizajnera Deana Roksandića iz Zagreba.

Pod OPŠIRNIJE pročitajte ostatak teksta.

Tisak hrašćinske razglednice 2015.g. potaknuo je i proširio suradnju naše škole s filatelistima i Hrvatskom poštom. Rodio se projekt MŠ „Razglednica našeg mjesta – škljocni za sjećanje“, a u PŠ niz filatelističkih aktivnosti: radionice pisanja razglednica, čestitki, dopisnica i pisama, posjete poštanskom uredu, likovne radionice, obilježavanja prigodnih dana (Dan pošte i Svjetski dan razglednice).

Ideja FD „Zaboky“ iz Zaboka da se hrašćinski meteorit uvrsti kao motiv poštanske marke, protegnula se kroz projekt građanskog odgoja u PŠ prije četiri godine te izrodila u projekt Kluba ljubitelja zavičajne baštine Hrašćina pod naslovom „Nebeski glasnik – poštanski putnik“. Priklanjajući se podršci, uz Općinu Hrašćinu, Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima KZŽ, Esperantsko društvo „Trixini“ i Marijana Kovačića, prof. na PMF-u, inicijativu je podržala i naša škola s bivšom ravnateljicom, uputivši dopis Povjerenstvu za izbor motiva poštanskih maraka Hrvatske pošte.

Motiv hrašćinskog meteorita ušao je u program izdavanja za 2020.g. u seriji „Minerali i stijene“ u prigodnom poštanskom bloku s motivom litotamnijskog vapnenca, dizajnera Deana Roksandića iz Zagreba.

Za prigodu izdavanja marke i promocije 22.10. 2020. FD „Zaboky“ pobrinuo se za prigodni poštanski žig na pošti u Trgovišću, a Klub ljubitelja zavičajne baštine Hrašćina izdao je prigodnu dopisnicu za čije je likovno rješenje zaslužna Klara Ondrašek, učenica 4.r. PŠ Hrašćina. Naime, njezina je likovna interpretacija nebeskog glasnika izabrana za dotisak na dopisnici. 


Osnovna škola "Vladimir Nazor" Budinšćina