2019-11-20 09:00:40

30 godina Konvencije o pravima djeteta

Ujedinjeni narodi proglasili su 20.studenoga Međunarodnim danom djeteta i Danom Konvencije UN-a o pravima djeteta čime se promoviraju ideje i ciljevi Povelje Ujedinjenih naroda koje se odnose na dobrobit djeteta.    

 „PRAVA“ su nešto što svako dijete treba imati ili moći učiniti.

Kada razmišljamo o pravima trebamo misliti što je najbolje za dijete u nekoj situaciji i što je presudno za život i zaštitu od patnje. Kako pojedinac raste, ima više odgovornosti u određivanju vlastitih izbora i provođenju svojih prava. Pri to ne smije, ni u kojem trenutku, zaboraviti i na prava drugih!

U okviru Školskog preventivnog programa „Pružimo ruke“ pedagoginja Škole  provela je s učenicima svih razrednih odjela radionice na temu Prava djece. Učenici su se kroz različite aktivnosti ( kratki film, križaljke, kvizove, liste procjena, crtanje, rasprave …) prisjetili, ali i upoznali neka prava djece, progovorili o svojim pravima, raspravljali o tome poštuju li se samo određena prava i koliko kod nas i u svijetu te kako djeca, a naročito odrasli (roditelji, uža i šira obitelj, učitelji, vlade, ali i  ostali) trebaju više raditi da sva djeca svijeta žive što sretnije i bezbrižnije i s barem osnovnim preduvjetima koja im pružaju dostojanstven život te optimalan rast i razvoj.

Učenici III.-V. razreda matične škole te svi učenici područne škole oslikali su članke Konvencije koje su postavljene u holu obiju škola, a mogu se vidjeti i na našoj web stranici.


Osnovna škola "Vladimir Nazor" Budinšćina