2024-10-18 12:06:49

Obilježili smo 5. godišnjicu Tjedna školskog doručka

           Nacionalni Tjedan školskog doručka pokrenuo je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), u sklopu nacionalnog programa Živjeti zdravo, pod stručnim vodstvom prof. dr. sc. Sanje Musić Milanović, s ciljem podizanja svjesnosti o važnosti nutritivno bogatog doručka za svako školsko dijete. Škole u Tjednu školskog doručka putem edukativnih i zabavnih aktivnosti podsjećaju na važnost očuvanja zdravlja i stvaranja pravilnih prehrambenih navika od rane dobi. Doručak je za školarce najvažniji obrok u danu, a škole su mjesto gdje se svaki dan poslužuju tisuće doručaka.

        Tako smo i mi ovaj tjedan, uz Svjetski dan hrane koji se obilježava svake godine 16.10. i Dane zahvalnosti za plodove zemlje pokrenuli aktivnosti kojima naglašavamo važnost kvalitetnog i raznovrsnog obroka  (prvenstveno doručka) te smo tako, planiranjem školskog obroka, nastojali u njega „ugraditi“ i mlijeko i  mliječne proizvode, povrće uz obrok ili voće nakon obroka.

      Na kraju tjedna, učenici IV.-ih i VIII.-ih razreda ocjenili su tjedni „meni“ (ocjenom od 1 do 5). U MŠ Budinščina upitnikom je obuhvaćeno 46 učenika, a u PŠ Hrašćina 11 učenika. Evo i rezultata:

DAN U TJEDNU

datum

Obrok

Prosječna ocjena

MŠ Bud.

Prosječna ocjena

PŠ Hrašćina

PONEDJELJAK

14.10.

Sir s vrhnjem, šunka u ovitku, crni kruh, mlijeko i jabuka

3,4

3,8

UTORAK

15.10.

Panirani pileći odresci, rizi-bizi, kruh sa sjemenkama, zelena salata

4,8

4,9

SRIJEDA

16.10.

Pureće pljeskavice, polubijeli kruh, carska mješavina povrća i banana

4,3

4,4

ČETVRTAK

17.10.

Sendviči-bio pecivo, salama delko s paprikom, sir gauda, jogurt i mandarina

3,1

4,1

PETAK

18.10.

Riblji štapići, crni kruh, krumpir s blitvom, kruška

4,2

4,1

      Kako je uz prehranu važno biti tjelesno aktivan, u ponedjeljak 14.10.2024. organizirali smo, već tradicionalnu, šetnju učenika Matične škole Budinščina i PŠ Hrašćina do Kapelice svetog Benedikta (u Gornjem Kraljevcu) gdje se, uz tradicijske igre, organiziralo blagovanje kuhanih i pečenih kestena i jabuka.


Osnovna škola "Vladimir Nazor" Budinšćina